Mit tanácsolhatunk azoknak, akik kénytelenek a horkolást eltűrni?

771
HOZZÁSZÓLÁS:

„A horkolás azt teszi beteggé, aki kénytelen állandóan elviselni!” – Tartja a mondás. horkolas-07

De vajon mit tehet a „passzív horkoló”, mielőtt elhatározza, hogy másik hálóhelyiséget keres magának?

Mindenekelőtt azt lehet tanácsolni, hogy feküdjön le korábban, mint a horkoló, mert így legalább az elalvási periódusa zavartalan marad.

A nem túlságosan nagy hangerejű horkolás ellen a hallójáratot elzáró füldugók is nagyon jól beváltak. Segítségükkel anyaguktól függően a horkolási hang akár 30 decibelnyi csökkenését is el lehet érni, ami annyit jelent, hogy az érzékelt hangerő a ténylegesnek körülbelül a tizede.

Ahogyan néhány horkolónak sikerül a kibocsátott hang erejét kondicionáló kezeléssel csökkenteni, ugyanúgy az alvásában zavart partnernek is sikerülhet autogén tréning segítségével annyira hozzászokni a horkolás zajához, hogy arra már nem ébredhet fel.

A horkoló társsal szembeni ellenérzés autogén tréning segítségével jóindulatú semlegességgé alakulhat át. A legtöbb ember ugyanis rendelkezik azzal a képességgel, hogy önmagát az elkerülhetetlen vagy hivatásához tartozó lármával, zavaró háttérzajokkal szemben megvédje, valóságos lelki hangtompító berendezést alakítson ki.

Nagyon sok szülő tűri például teljes nyugalommal akár órákon át is a játszó gyermekei által keltett zajt, pedig az a horkolás hangerejével sokszor még csak össze sem hasonlítható. A horkolás hangjának közömbös tűrését gyakran csak képzett szakemberek segítségével lehet megtanulni.

Két amerikai magatartáskutató pszichológus, Koebel és Christ a következő módszert alkalmazta.

Egy húszéves egyetemista diáklány rendkívül ellenszenvesnek találta vőlegénye hangos horkolását, de ennek ellenére hozzá akart menni feleségül – A következő kezelést alkalmazták. A pszichológusok magnószalagra vették a vőlegény 12 percnyi horkolását, majd a felvételt többször átmásolva 60 percessé alakították át. Ezt a szalagot a menyasszony egyre növekvő hangerővel újra és újra lejátszotta magának. Lefekvés előtt azt a hangerőt állította be, amelyet még elviselhetőnek talált, amely még nem váltott ki ellenszenvet belőle.

Az 1. fokozat volt a leghalkabb, és a 6. fokozat felelt meg a horkolás valódi hangerejének. Nehézségek már az első fokozatról a másodikra való átmenetnél adódtak, de néhány nappal később már jól el tudott aludni a diáklány a nagyobb hangerejű horkolás beállítása után is. Ennek ellenére 32 estére volt szükség ahhoz, míg hatodik fokozatra kapcsolva sem zavarta többé a horkolás zaja.

Ennek a fokozatos alkalmazkodási módszernek az utolsó kezelés után 13 héttel, az esküvő után kellett eredményességét bebizonyítania. A diáklány körülbelül egy hétig nagyon zavarónak találta férje horkolását, de ez az érzés távolról sem volt olyan kifejezett, mint a terápiás gyakorlatok során. Ettől az időtől kezdve a férj horkolása már nem zavarta többé, azonnal el tudott aludni.

Az ilyen kondicionáló, szoktató módszerek a horkolást hallgatni kénytelen társnak csak akkor segítenek, ha a horkoló szabályos ritmusban és aránylag nem túlságosan hangosan horkol! 

⇓ ⇓ ⇓

Ha ugyanis a légzés leállását követő robbanásszerű felhorkanás néhány százszor megszakítja az éjszaka nyugalmát, akkor egyetlen módszerrel sem fog sikerülni, hogy a horkolóval egy szobában alvó társ kielégítő módon kipihenhesse magát.

A horkolás által okozott hallószervi megterheléshez ugyanis aggályokkal telt várakozásérzés is társul, amely csak akkor szűnik meg, amikor a horkoló légzési szünete is megszűnik. Ilyen esetekben elengedhetetlen, hogy a házastársak külön szobában aludjanak mindaddig, amíg orvosi segítséget nem kaphatnak.

771
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]