Másképp alszik a kórosan horkoló ember?

773
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha a légutak teljesen elzáródnak, akkor a vérben felhasználódik az oxigén, mert a tüdőből nem jut oxigén-utánpótlás a keringésbe.

A mellkas izomzata és a rekeszizom azonban továbbra is ritmusosan összehúzódik, ezért a légzési szünet alatt a mellkasi szívóerő egyre nagyobb lesz, de a friss levegő nem tud az elzárt száj- és garatüregen keresztül a tüdőbe jutni.

A horkolás rontja az életfunkciókat

Minthogy az elhasznált levegő nem tud távozni a tüdőből, a vér szénsav tartalma fokozatosan növekedni kezd. A szénsav tartalom növekedésének hatására viszont lassúbbá válik a szív tevékenysége.

Mihelyt ez a veszélyhelyzet kialakul, az adrenalin nevű hormon a vérbe áramlik, hogy a szívműködésen javítson és a pulzusszámot emelje.

Az oxigénhiányról az agy is tudomást szerez. A kapott információk eredményeként ébresztő reakció indul ki az agyból, vagyis az alvás mélysége legalább annyira csökken, hogy az izomzat tónusnövekedésének hatására a levegő szabad beáramlása lehetővé váljék.

A beteg ilyenkor rendszerint nem ébred fel teljesen, így azután nem is tudatosul benne, hogy mennyire megváltozott, mennyire zavarttá vált alvásának lefolyása, struktúrája.

A kóros horkolás sajátosságaihorkolas-03

Egészen más tehát ez a helyzet, mint az, amikor valaki egyéb kóros ok miatt nem képes a megszokott módon aludni: kóros horkolás esetében ugyanis érzi a beteg, hogy milyen könnyen alszik el napközben, éjszakánként viszont állandóan felriad.

Ha a kóros horkolás miatt szenvedő beteg éjszaka mégis felébred, akkor ez rendszerint az alvás második órájában szokott előfordulni.

Az ébredést kísérő tünetek között a légszomjat és a fulladásérzést csak ritkán szokták említeni, gyakoribb, hogy szívdobogásról, szívtáji nyomásérzésről, egy-egy ütés kimaradásáról, izzadságkitörésről panaszkodnak a betegek.

A lefekvés előtti alkoholfogyasztás, a nyugtatók és a légúti fertőzések általában gyakoribbá teszik az apnoe által kiváltott ébredési reakciót.

773
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Osváth Dávid szerint:

    Hallottam, hogy veszélyes a horkolás. Feleségem szokta mondani, hogy ha mostanában többször nem tud aludni miattam. Honnan tudhatom meg, hogy kóros vagy sem a horkolásom.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]