Mi történik a felső légutak videoendoszkópos vizsgálata során?

792
HOZZÁSZÓLÁS:

Az orr- és a garatüreg vizsgálatának jól bevált kiegészítése a videoendoszkópos vizsgálat. A mozgatható optikájú készülék alkalmazásakor egy 3,7 mm átmérőjű üvegszáloptikát vezetünk be az orrnyílásba.

Hogyan történik a vizsgálat?

Miközben az orvos a készüléket az orrüreg alapján végigcsúsztatva befelé tolja, jól megfigyelhetők az orr és a garat anatómiai jellegzetességei, az izommozgások, sőt minderről videofelvétel is készül.

Vizsgálat közben a beteg a hátán fekszik és megpróbál akaratlagosan horkolni. Kiderült ugyanis, hogy az alvás közben jelentkező, ill. az akaratlagos horkolás folyamatai messzemenően azonosak.

Videoendoszkópiával a nyelvgyök és a gégefedő szintjében lévő szűkületekről újabb adatokat tudnak szerezni az orvosok. Nagyon előnyös, hogy a vizsgálat egész menete során videoszalagon rögzített képek elemzése során az orvos olyan elváltozásokat is felismerhet, amelyek szabad szemmel (a természetes mozgások gyorsasága miatt) felismerhetetlenek maradnának.

A videoendoszkópia óriási előnye, hogy torzítás nélkül képes visszaadni azokat a természetes mozgásokat, amelyek a garatfalon légzés, nyelés, beszéd vagy horkolás közben kialakulnak.

Az előzetes videoendoszkópos vizsgálatoknak különösen nagy jelentőségük van abban az esetben, ha a nyelvgyök területén műtéti beavatkozásra van szükség.

A vizsgálat előtt az orr megfelelő oldalát az orvos helyileg érzésteleníti, így a vizsgálat egyáltalán nem jár fájdalommal, semmi kellemetlenséget nem okoz.

Mit tud a szájsebész vagy a fogszabályozással foglalkozó szakember megállapítani?

Azt, hogy milyen mértékűek a fogsor záródási rendellenességei, legjobban a száj- és fogsebész vagy fogszabályozással foglalkozó szakember tudja megállapítani. Ehhez lenyomatot kell készíteni a felső és alsó fogsorról, ill. az állcsontról és az állkapocsról.

Célzott röntgenfelvételekkel (a fejről és nyakról készített oldalirányú felvétel, ún. ‘kefalogram’ segítségével) lehet meghatározni a lágy szájpad és a nyelvcsap hosszát, továbbá a felső állcsont és az állkapocs viszonyát az agyalaphoz.

A kórosan horkoló emberek gégefője mélyebben helyezkedik el, és ezt a röntgenképen jól lehet látni.

A felső légutak nyelvgyök által okozott beszűkülésének mértéke ugyancsak jól megítélhető a már említett oldalirányú kefalogram segítségével.

792
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]