Milyen elváltozások okozhatnak légúti szűkületet?

757
HOZZÁSZÓLÁS:

Felnőttkorban légúti szűkületet okozó elváltozások után négy szinten kell kutatni: horkol1

  1. Az orrban és az orr-garat űrben,
  2. a lágy szájpad szintjén,
  3. a szájüregben és a száj-garat űrben,
  4. és a nyelv töve (a nyelvgyök) mögötti területen.

A horkoló emberre megnagyobbodott orrkagylók jellemzők:

Az orrban szűkületeket okozhatnak a korábbi orrcsonttörések, az orrsövény elferdülése vagy az orrban képződött polipok.

Csaknem minden horkoló emberen észlelhető az alsó orrkagylók szimmetrikus megnagyobbodása. A nyálkahártya-megvastagodást, különösen, ha allergiás eredetű, a vizsgálatok során jól fel lehet ismerni. Gyermekkorban leginkább a megnagyobbodott garatmandula szűkíti be a felső légutakat, felnőttkorban azonban már a garatmandula megnagyobbodása csak ritkán fordul elő.

Feltűnő a jellegzetesen nagy nyelvcsap:

A kórosan horkoló emberek szájüregébe, garatjába gyakran nem lehet jól belátni, mert ha a betegek kinyitják a szájukat és kinyújtják a nyelvüket, akkor még mindig nem lehet meglátni a nyelvcsapot és a garat hátsó falát. Vizsgálatkor az orvos csak a kemény szájpadot és a lágy szájpad elülső részét láthatja. A hosszabb ideje horkolók nyelvcsapja kifejezetten megvastagodhat, megnyúlha, és gyakran harántredőcskék látszanak a nyelvcsapot borító nyálkahártyán.

Sok beteg érzi is, főleg reggelenként, hogy a nyelvcsap ráfekszik a nyelvgyökre, ami persze idegentest- vagy gombócérzést okoz. Gyakori, hogy az érintettek köhögéssel, a torok köszörülésével próbálnak megszabadulni ettől a kényelmetlen érzéstől, természetesen eredménytelenül.

Jellegzetes a lágy szájpadívek hátsó részének megnagyobbodása is. A szájpad leeresztett színházi függönyre emlékeztet, és elsősorban ez felelős a mély, kis frekvenciájú horkoló hangok képződéséért.

Ha a beteggel összeszoríttatjuk a fogait, akkor gyakran a felső és az alsó fogsorban lévő fogak nem illeszkednek megfelelően, tehát záródási rendellenességről is szó lehet!

Gyakran a garat hátsó falán hosszirányú, azaz függőlegesen elhelyezkedő redőket is lehet látni:

Ezek a redők a szövetek felszaporodását jelzik, és hozzájárulnak a horkoláskor képződő hangjelenségek kialakulásához. A lágy szájpad és hátsó garatfal szövettöbblete mellett még a garatmandulák megnagyobbodása is gyakran előfordul, sőt a nyelvgyök nyirokszövete is jelentős mértékben felszaporodhat, ami ugyancsak megkönnyíti a horkolást.

Gyakran deformálódik a gégefő

Ezt a szintet csak a kifejezetten erre a célra készített, különösen hajlékony optikai műszerekkel lehet vizsgálni, mert a gégét a szájüregen át közvetlenül nem lehet látni. Ebben a mélységben például jól felismerhető a nyelvgyökön túlburjánzó nyirokszövet, amely kifejezetten elősegíti a horkolást, vagy a puha és eltorzult alakú gégefedő, amely a gége nyílása fölé hajlik a nagymértékben megnövekedett mellkasi szívóerő miatt.

Megfelelő vizsgálómódszerek segítségével (például video-endoszkópiával) azt is láthatóvá tudjuk tenni, hogy a légzési szüneteket kialakító átmeneti légúti elzáródást ezen a szinten okozzák a garatfalak.

A legtöbb horkoló embernek több szinten is van szűkülete

Ma már pontosan tudjuk, hogy a kórosan horkoló emberek többségében a megnagyobbodott orrkagylók által okozott szűkületen kívül az igazán jelentős légúti beszűkülés helye csaknem mindig a lágy szájpad mögött található, de gyakran fordul elő az is, hogy ehhez a két szűkülethez még egy harmadik is társul a gége fölötti területen.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a beteg panaszai, a kórtörténet és a fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján kapott adatok valószínűsíthetik a kóros horkolás diagnózisát, de teljes biztonsággal csak akkor állapíthatjuk meg, hogy a betegnek álmában kialakuló légzési zavarai vannak, ha alvás közben is módunk van a beteg vizsgálatára!

757
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]