Milyen gyakori az ártalmatlan és a kóros horkolás?

806
HOZZÁSZÓLÁS:

Erre a kérdésre mind a mai napig csak becslések alapján lehet válaszolni, hiszen nincsen lehetőség arra, hogy emberek ezreit vizsgálják néhány éjszakán át az alváslaboratóriumokban. Pedig erre is szükség volna ahhoz, hogy a horkolók két csoportja között minden esetben pontos különbséget lehessen tenni.

Horkoló gyerekek ⇒

A gyerekek ötéves koruk táján horkolnak a leggyakrabban, mert ebben a korban növekszenek a leggyorsabban a garat- és a szájpadmandulák.

Ami a számszerű megoszlást illeti: a fiúk között több a horkoló, mint a leányok között.

Ezután a tizedik életévig fokozatosan sorvadni szokott a garatmandula, tehát a felső légutak ismét tágabbakká válnak. Emellett azért is nő a felső légutak áteresztőképessége, mert a koponya csontjai is növekszenek.

A hosszabb időn át horkoló gyerekek kb. 30%-ánál alvás közben a vér oxigéntartalma legalább 10%-kal csökken. Ez annyit jelent, hogy a túlságosan nagy garat- és száj padmandula miatt horkoló gyerekek kb. 30%-ának alvás közben már jelentős oxigénhiánya van, tehát tulajdonképpen kóros horkolásról vagyunk kénytelenek beszélni.

A felnőttek esetében valamivel bonyolultabb a helyzet! 

Olasz, finn, kanadai és japán vizsgálatok azt mutatták, hogy a horkolás nagyon elterjedt, és hogy ennek nemcsak a családtagokra van kedvezőtlen hatása, hanem a horkoló beteg szívét, ill. keringését is kifejezetten terheli, hatása az egészségi állapot szempontjából egyértelműen kedvezőtlen.

A felnőttkori horkolás gyakoriságára vonatkozó reprezentatív felmérése során Elio Lugaresi, ideggyógyász és álomkutató San Marino 5713 lakosát vizsgálta meg. Az olasz orvos arra a következtetésre jutott, hogy a horkolók száma az életkor előrehaladtával növekszik, és hogy a férfiak alapjában véve gyakrabban horkolnak, mint a nők.

Csupán a változás korán túl kezd horkolni egyre több nő is. Feltételezhető tehát, hogy a női nemi hormonoknak bizonyos mértékű védő hatásuk lehet a horkolás ellen.

30 éves korban csak a férfiak kb. 10 és a nők kevesebb, mint 5%-a tartozik a rendszeresen horkolók csoportjába… 60-65 év között már a férfiak több, mint 60 és a nők kb. 40%-a számít krónikusan horkolónak.

Lugaresi vizsgálatai során kiderült az is, hogy a jelentőség nélküli horkolók tábora a legnépesebb.

A kórosan horkolók tehát olyanok, akiknél obstruktív jellegű apnoé alakul ki alvás közben – a felnőttek között 1-2%-os gyakorisággal találhatók, és őket is elsősorban a 35-55 évesek között kell keresni.

A kóros horkolás túlnyomóan a férfiak privilégiuma: a betegségben szenvedők közül kilenc férfira csak egy nő jut.

806
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]