Mit kell tudni a gyermekkori horkolásról?

836
HOZZÁSZÓLÁS:

Amikor a csecsemő vagy a kisgyerek hangosan szuszog vagy horkol, rendszerint természetesnek tartjuk a dolgot, úgy érezzük, hogy az ilyesmi együtt jár a fejlődéssel. Ugyanúgy elfogadjuk a gyerekek jól hallható szuszogását, ahogyan tudomásul vesszük a nagyszülők éjszakai fűrészelő légzését is.

Amennyiben a gyerekek csak néhány napon át, rendszerint egy felső légúti hurut kapcsán horkolnak, akkor valóban normális jelenségről van szó.

Ha azonban hosszabb időn át észleljük a horkolást, és emellett azt is észrevesszük, hogy a gyermek alvás közben netán nyugtalan, sőt időnként légzése is leáll, akkor legfőbb ideje orvoshoz fordulni!

Az elhúzódó horkolás gyermekkorban is megbetegedés jele lehet!

Gyermekkorban is hangossá válik éjszakánként a légzés, ha a légutak beszűkülnek – Ezt mindenki tudja, aki csak egyszer is ápolta náthás gyermekét.

A horkolás azonban gyermekkorban más jellegű hanggal jár, mint felnőttkorban: sokkal nagyobb a magasabb frekvenciájú hangok aránya, és nem egészen azonos körülmények okozzák a horkolást, mint a későbbi életkorban.

A lágy száj pad és a nyelvcsap az aránylag nagy mandulák miatt nem vagy csak korlátozott mértékben képes mozogni, ezért a beáramló levegő hatására vibráció sem alakulhat ki, tehát hiányoznak az inkább zenei jellegű, mélyebb frekvenciájú hangok, vagyis helyesebb talán a gyermekkori horkolást “hangos szuszogásnak” minősíteni.

Az elnevezés azonban nem változtat azon a tényen, hogy gyermekkorban is kialakulhatnak légzési szünetek!

Miről ismerhető fel a probléma?

Az alvás ugyancsak hasonlóan alakul, mint felnőtteknél. A kisgyermek is nyugtalanul forgolódik, dobálja magát, alig-alig jut el a mély alvás periódusáig, és ő is levegő után kapkod. A felnőttkori állapottal szemben azonban gyermekeknél nem szokott kifejezett lenni a napközbeni fáradtság, inkább az ingerlékeny, türelmetlen, akár agresszív magatartás tűnik fel.

A szülőknek sok nehézséget okoz, hogy a gyerekek nem akarnak enni, sőt, a kórosan horkoló kisgyermekek gyakori panasza a bevizelés vagy a beszékelés is.

Ha a krónikus horkolás és az azt kísérő légzési szünetek több mint két éven át nem részesültek kezelésben, akkor – ugyanúgy, mint felnőttkorban – fokozatosan jobb szívfél elégtelenség alakulhat ki.

A gyerekek több, mint 90%-ában a légzési szünetekkel együtt járó, kóros horkolás a túlságosan nagy torok- vagy garatmandulák következménye!

  • Nagyon fontos tudni azt, hogy a megnagyobbodott mandulák nincsenek feltétlenül gyulladásban, ennek ellenére mérlegelni kell az eltávolításukat. Mivel a túlságosan nagy szájpad- (torok-) mandulák a táplálékfelvételt is megnehezítik, az érintett gyerekek közül sokan testi fejlődésükben is visszamaradhatnak: korukhoz képest kisebb a súlyuk és a testmagasságuk.
  • Ritkábban fordul elő az, hogy egyedül a súlyos, allergiás eredetű, elhúzódó nátha okoz tartós horkolást és apnoés légzési szüneteket. Még ritkább – és rendszerint már születés után megfigyelhető – az az eset, amikor az arckoponya fejlődési rendellenessége okozza a felső légutak szűkületét.
836
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]